Selecteer een pagina

WOW. Voor de verjaardag van mijn vader wilde ik eens nieuwe taarten uit proberen. Zo maakte ik een gezouten karamel-noten taart. Met gezouten karamel kan je bij mij de plank nooit misslaan, maar deze taart, die viel bij iedereen in de smaak! Ik zou zeggen, aan de slag!

Benodigdheden voor 1 taart:
Voor de bodem:
– 250 gram bloem
– 100 gram lichtbruine basterdsuiker
– 150 gram koude boter
– 1 ei
Voor de vulling:
– 200 gram suiker
– 150 ml slagroom (niet geklopt, ongezoet)
– Klontje boter, ongeveer 50 gram
– 350 gram noten (Ik ongeveer gebruikte 125 gram amandelen, 125 gram cashewnoten, 100 gram pecannoten)
– (Zee)Zout

Ook handig:
Een quiche vorm, of een andere taartvorm met schuine opstaande randen.

Bereidingswijze:
– Verwarm de oven voor op 200 graden
– Doe alle ingrediënten voor de bodem in een kom en mix dit met deeghaken of kneed het met je handen.
– Wanneer het deeg een mooie bal vormt, rol hem dan uit tot een dunne plak die groot genoeg is voor jouw taartvorm.
– Vet de taartvorm in.
– Leg het deeg voorzichtig in de taartvorm en verwijder het overige deeg.
– Prik met een vork wat gaatjes in het deeg.
– Bak het 15 minuten in het midden van de oven.
Ondertussen: 
– Doe de suiker in een pannetje op laag vuur en laat de suiker smelten. Roer hier niet in met een lepel. Wil je de suiker verplaatsen, draai dan rondjes met de pan. Let op dat de suiker niet donker bruin wordt, dan gaat het bitter smaken.
– Wanneer het grootste deel van de suiker is gesmolten kun je voorzichtig met een garde erdoor heen roeren.
– Wanneer je geen suikerkristallen meer ziet, voeg je de slagroom beetje bij beetje toe. (Pas op wanneer je de slagroom toevoegt, hier komt veel warmte van af en het borrelt erg)
– Blijf roeren door de karamel en wanneer de het niet meer borrelt, voeg je de boter toe.
– Zet nu het vuur uit en voeg zout toe en roer dit goed door.
– De hoeveelheid zout hangt af van wat jij lekker vindt, proef de karamel pas wanneer het iets is afgekoeld en gebruik hiervoor een klein lepeltje, zodat je kan blazen. Karamel is heet!
En dan:
– Voeg de noten de karamel en schep alles om totdat alle noten bedekt zijn met karamel.
– Doe het karamelmengsel in de gebakken, iets afgekoelde, taart.
– Laat de taart ongeveer 2 a 3 uur afkoelen in de koelkast, zodat de karamel harder wordt.
– Eet smakelijk en GENIET!

Tips:
– Je kunt alle noten gebruiken die jij lekker vindt. Persoonlijk vind ik het lekker om geroosterde noten te gebruiken. Dit kun je kopen of zelf maken. Maken doe ik door ongebrande noten op laag vuur te zetten en regelmatig te bewegen met de pan. Zo verbranden ze niet.
– Heb je geen quiche vorm? Dan kun je ook een taartvorm gebruiken. Echter moet je er dan wel voor zorgen dat je de ring van een andere taartvorm hebt die net een maatje kleiner is dan jouw taartvorm, zodat je die erin kan zetten. Dit zorgt ervoor dat de zijkanten niet naar binnen vallen in de oven. Het is handig om deze ook even in te vetten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stuur mij een bericht!

1 + 11 =